Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2012 21:17 - Ханс Нилсен Хауге
Автор: otrudeni Категория: Други   
Прочетен: 1481 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.01.2012 09:33


Ханс Нилсен Хауге

Ханс Нилсен Хауге (Hans Nielsen Hauge) е роден през 1771 в селските райони на Норвегия, на около петдесет мили от Осло.  Макар и с начално образование, той става  дърводелец и майстор, като по този начин става икономически независим.  Той израства в  благочестиво семейство, като младеж  прочита много религиозни книги и е дълбоко обезпокоен, че може да бъде осъден за греховете си.

  Докато работи във фермата на баща си, на 5 април 1796 (само два дни след като навършва 25 години), той има силно духовно преживяване.  Хауге внезапно осъзнава своето спасение, чрез Исус, докоснат е от Божията любов  и бива призован от Бога да сподели своята увереност с другите хора.

Още същата година  написва две книги : "Правила да живеем евангелието" и  "Мисли върху злите пътища на света", които той публикува в Християния (Осло). Следващата година той започва да пътува из Норвегия, като кръстосва цялата страна чак до Тромсьо. През 1804, говори в частни събрания и прави обширна серия от публикации, които често са били препечатвани и разпространени до широк кръг от хора.
Хауге пътува и из Дания, за да проповядва навсякъде за "живата вяра", личния ангажимент към Господа, който преобразява живота на вярващите.  Той също пише по темата и издава около тридесет книги.

 Хауге описва обръщането си към Бога, така:
 Понякога  аз падах на колене и се молех на Всемогъщия Бог 
в  името на Неговия Син, да ме утвърди на духовната скала,
 Христос Исус.  ...
 Един ден, докато бях на работа навън под открито небе, в ума ми почна да звучи един химн, "Исусе, аз копнея за твоето благословено общение."  ...  В този момент съзнанието ми сякаш се извиси толкова високо , че аз не  знаех, нито можех да изразя, това, което се случваше в душата ми.  Защото аз стоях  вън от себе си.  Веднага след като дойдох на себе си, бях изпълнен със съжаление, че този любящ неверочтно добър Богне е занесен на всички хора.  Сега  ми се струваше, че нищо от този свят, не е достойно за  внимание.  Това, че душата ми притежава нещо свръхестествено, божествено, и благословено, това че славата Му  е толкова огромна и която никой език не може да опише или изрази, това си спомням ясно, като че ли се е случило само преди няколко дни.  А сега са почти двадесет години, откакто любовта на Бог ме посети толкова изобилно.  ...
 Сега много искам да служа на Бога.  Попитах го, за да ми разкрие волята си за мен, какво да правя.  Отговорът отекна в сърцето ми -" Изповядай моето име пред човеците,  увещавай ги да се покаят и да ме потърсят , докато все още могат да ме намерят и да ме призоват , докато аз съм близо до тях, и да докосна сърцата им,  та  да се обърнат от тъмнината към светлината . "
.
Ос
вен, че развива религиозната си дейност, Хауге е и необичайно предприемчив. Той разглежда мързела, като един от основните грехове, които всеки християнин трябва да избягва. Когато обикаля из страната, Хауге превозва със себе си товар от плетени изделия, които продава по пътя,  освен това участва в ежедневната работа в стопанствата, където е отседнал . По негова инициатива един от приятелите му отваря магазин за печатни произведения и други книжни изделия.
 През 1801 г. става гражданин на Берген,  като има за цел да осигури здрава икономическа основа за дейността си. Той започва интензивна търговия в Нордланд. Това кара властите да считат, че комбинацията между религия и бизнес, представлява опит за собствено обогатяване "под бронята на светостта". Епископ Педер Хансен от Кристиансанд и други, алармират правителството в Копенхаген за нарастващото недоверие към установената власт и официалното духовенството, причинено от поученията на Хауге.

Макар, че много хора го смятат за мечтател и наивник, няма съмнение, че мотивите му са чисти и че  целта на неговите поучения е хората да се обърнат към Господа и да се стремят към освещение. Той е ортодоксален Лютеранин, който подчертава значението на Божието слово в живота на християните. За него спазването на Божиите правила е много по-важно от спазването на правилата на ортодоксалното лютеранство! Хауге поддържа, че вярата без дела е мъртва, но се разграничава от пиетизма поради предпочитанието си към благовестителската работа.
Хауге протестира срещу рационализма и секуларизацията, които тогава са широко разпространени сред духовенството на Норвегия. Той застъпва правото на миряните да проповят и изразява несъгласието си със специалните  правомощия на духовно-жреческата каста . Хауге не е съгласен и с практиката, право да служат да имат само хора ръкоположени в държавната църква.

Норвежкото законодателство по това време забранява всякакви религиозни събрания, освен под надзора на местния пастор. Лютеранската църква, която е държавна религия, повече или по-малко преследва всички инакомислещи без значение какъв е техния ранг, длъжност и обществено положение. Отношението им към Ханс Нилсън Хауге е доказателство за това. Много от лидерите на църквата, както и държавните управници, смятат, че движение, водено от необразован селянин, може да промени  курса на църквата и държавата в непредвидима  посока, и е най-добре да бъде спряно преди да е станало късно. След като няколко пъти бива арестуван и пускан ,  най-накрая Хауге е осъден и изпратен  в затвора през 1804г. Въпреки, че той  не е виновен за престъпление и въпреки, че той е един от най-усърдните и искрени християни във всяко отношение, той като Джон Бънян в Англия, бива изпратен за 10 дълги години между стените на затвора, просто защото притежава дълбоки религиозни възгледи и настоява да ги практикува.
  През 1809 г. Хауге е пратен да работи по проект за извличане на сол от океана, и след това отново е върнат в затвора.  През 1811 г. му  позволяват да се върне във фермата, но през 1813 г. е арестуван отново и пак е хвърлен в затвора  за проповядване.  Накрая излиза на свобода.
 
Ханс Нилсен Хауге се жени два пъти. Първата му жена умира скоро след брака им. Също  три от четирите му деца  умират  в ранна детска възраст.
 По това време той еполучава подкрепа и приятелство от няколко епископа.
 Здравето му е съсипано, духът му е прекършен, и доверието в мисията му е отслабено, Ханс Нилсен Хауге умира на 29 март 1824.

 Тъй като времето на неговото проповядване съвпада с годините, през които много норвежци емигрират в Америка, влияние  на Хауге във Лютеранската църква  в Америка е значително.
 и в днешно време,в Норвегия, по-специално в областта на югозападния бряг,  има голям брой несъгласни с официалната църква, последователи на Ханс Нилсен Хауге.
..................................................................................................................
Защо споделям с вас тази история?Та тя е тъжна! Защото в живота на хора като Ханс Нилсен Хауге, разбираме какво означават думите на ап.Павел във 2 Тим 3:12

Но и всички, които искат да живеят благочестиво в Христа Исуса, ще бъдат гонени.

А ние?


     


Тагове:   Нилсен,   ханс,   хауге,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: otrudeni
Категория: Други
Прочетен: 320164
Постинги: 80
Коментари: 78
Гласове: 116
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930