Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2012 19:12 - ВНИМАНИЕ - ЕРЕС! ПОСТМИЛЕНИАЛИЗЪМ!
Автор: otrudeni Категория: Други   
Прочетен: 7489 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2012 19:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  КАКВО Е ПОСТМИЛЕНИАЛИЗЪМ?

Преди време докато  си ровех из нета, попаднах на сайт на едно сравнително малко, но доста кресливо „вероизповедание”. Та в сайта попаднах на доктрината им. Понеже винаги ми е било интересно как една група хора формулира вярата си, прочетох тази доктрина.Всичко беше почти поносимо, докато не попаднах на точка (член) 21, а именно:
 

 21. Вярваме в телесното, реално завръщане на Исус Христос в Господния Ден, във Възкресението на мъртвите и в новото небе и земя. (Откровение 20:11-13, Откровение 21:1)


Изглежда съвсем нормален текст, но усетих в духа си, че тук има някаква нередност.Прочетох стиховете и разбрах! Нека погледнем какво пише в горните стихове!

Откровение. Глава 20
11 След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях.
12 Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.
13 И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си.


Откровение. Глава 21
1 И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече.


 На пръв поглед няма нищо странно! Но само на пръв поглед! Текстът в Откровение 20 описва времето след милениума!!!Т.е. Исус идва след хилядолетното царство!!!!Ето какво означава текстът от доктрината :
 Светът ще бъде християнизиран, така че завръщането на Христос, ще бъде в края на това хилядолетно управление на Църквата. Второто идване на Христос ще бъде последвано веднага от общо възкресение, общ съд и въвеждане на рая и ада в тяхната пълнота
.
Става дума за ПОСТМИЛЕНИАНСКАТА ЕРЕС!!

Та каква е тази ерес?
Някои защитници на постмилениализма твърдят, че това не е ерес, а само есхатологична школа, стъпила по по-различен начин върху тълкуванията на Откровението на Йоан! Да, ама не! Ако беше само това - ок, ще го преживеем! Но тук става дума за изопачаване на смисъла на много части от Словото!

Нека първо да разгледаме накратко какво вярват постмилениалистите:.

Постмилениализмът е тълкуване на Откровение 20 глава, което вижда Второто идване на Христос като случващо се след „милениума”, който е златна епоха или ера на християнско благоденствие и господство. Терминът включва няколко подобни възгледа за последните времена и стои в контраст с премилениализма (възгледът, че Христовото второ идване ще стане преди Неговото милениално царство, и че хилядолетното царство е буквално 1000-годишно царуване) и в по-малка степен с амилениализма (Няма буквален милениум и че на практика е започнал с появата на Църквата).
 В миналото, особено когато е бил противопоставян на премилениализма, „постмилениализмът“ изглежда е включвал и това, което на практика е „амилениализъм“. Възможността за подобно използване лежи в очевидния (макар понякога пренебрегван) факт, че амилениалното виждане е постмилениално в смисъл, че и двете смятат, че Христос ще се върне след милениума. В този смисъл всички амилениалисти са постмилениалисти.
Една трудност с  която  постоянно се сблъскваме в анализа на тези учения, е неадекватната (в смисъл-недостатъчно изразителна) терминология. Използването на представките "преди (пре-)" и "след( пост-)", към  думата "милениум" до известна степен е подвеждащо, за разграничаване, което включва много неща, повече от просто "преди" или "след."сложени пред думата „хилядолетие”. Очакваното  от премилениалистите е доста различно нещо от очакваното от постмилениалистите, не само по отношение на времето и начина, по който ще бъде установено, но главно по отношение на естеството на Царството, както и в начина, по който Христос упражнява своята власт.
В много отношения постмилениалзмът си прилича и се припокрива с реконструкционизма. Важна роля за възникването на теономията/(християнския) реконструкционизъм, изиграва възраждането на постмилениализма. Сред съвременните постмилеаниалисти има такива, които не са реконструкционисти, но всички реконструкционисти – независимо от различията помежду си – се смятат за постмилениалисти.  Вижда се неочакваното и очевидно растящото влияние на реконструкционистките идеи в среди, чиято есхатология е характерно премилениална. Все пак за водещите защитници на реконструкционизма, постмилениализма е неразделен – както логически така и психологически – от тяхната цялостна позиция.
Постмилениалистите не тълкуват неизпълнените пророчества чрез използването на нормален, буквален метод. Те вярват, че Откровение 20:4-6 не трябва да се приема буквално. Вярват, че „1000 години” означава просто „дълъг период от време”. Освен това, представката „пост” в „постмилениализъм” означава възгледа, че Христос ще се върне след като християните (а не самият Христос) са установили царството на земята.
Привържениците на постмилениализма, вярват, че този свят ще става все по-добър и по-добър – въпреки всички свидетелства за противното – като целият свят накрая ще стане „християнизиран”. Този възглед , разбира се,  се отличава с оптимистично, но фалшиво видение, показвано от модернисти  и либерали, които учат, че Царството Божие на земята ще се постигне чрез естествен процес, чрез който човечеството ще се подобри и социалните институции ще бъдат реформиран и ще бъдат доведени до по- високо ниво на култура и ефективност. Тези възгледи съоъветно са разглеждани по два различни начина.Псевдо-постмилениелизмът смята че това ще стане по естествен еволюционен път зададен в Божиите закони, а ортодоксалните постмилениалисти смятат,че Божието царство ще бъде постигнато по свръхестествен начин ,чрез действието на Светия Дух и проповядването на Евангелието.И едните,и другите смятат Христос ще се върне след като се случи това.
 Обаче това не е възгледът за света в последните времена, който представя Писанието. От книгата Откровение е лесно да видим, че светът ще бъде ужасно място през това бъдещо време. Освен това, във 2 Тимотей 3:1-7 Павел описва последните дни като „усилни времена.”

Апологията на постмилениализма е доста елементарна (ако и да изглежда сериозна), но върши работа на тези, които искат да бъдат заблудени. На практика всеки стих, който би подкрепил тази теория, се възприема буквално, а тези , които не я покрепят или се възприемат в преносен смисъл или просто не се обсъждат!  
Точно за такива хора се говори в 2Тим 4: 3

Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но, понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти,

Похватът е същият.както и при „християнския” позитивизъм. На хората да се говори това, което искат да чуят! Най-”съкрушителните” доводи, които се дават в подкрепа на тази ерес, са разни трагични случки, станали след поредното "откровение” за края на света или идването на Исус! Но НИКОЙ не споменава, че Исус ясно е казал , че оня ден и час никой не го знае, т.е.всяко откровение от този сорт е лъжа! Акцентира се върху трагедиите, а не върху факта, че тези „пророчества” са фалшиви!!!. Набляга се на фалшивия,напомпан оптимизъм и се иронизират и охулват „горките, жалки песимисти,  които очакват грабването”...... Използват се гръмки думи и фрази като: завоюване...пробив..освобождаване...да завладеем света.
 Да! Думи идеални за някое американско кеч-шоу, но точно толкова измамни и фалшиви!
Няколко пъти съм се опитвал да дискутирам с постмилениалисти, но все неуспешно! Тези хора се страхуват, че теорията им издиша отвсякъде и единствените им аргументи срещу мен бяха: ”Ти си окован от традициите!” и „Ти не си дорасъл да разбереш тия неща!”
Проблемът в комуникацията с тях идва от това, че когато някой започне да влага собствен смисъл на думите, и той (смисълът) се различава от естественото значение на думата, този човек може да реши, че една дума, израз или изречение означават всичко, което той може да желае. Изгубва се всяка обективност относно значението на думите. Когато думите губят своето значение, комуникацията престава. Обаче това не е предназначението, което Бог е имал за езика и общуването. Бог ни говори чрез Своето писмено слово, с обективни значения на думите, затова идеите и мислите могат да бъдат предадени.
Постмилениалистите с лекота пренебрегват всички стихове в Словото където се говори за Господния ден(че ще дойде като крадец),за грабването(Мат 24:40-41), всички стихове в които се говори”бдете”.”който устои ще бъде спасен”...цели неизпълнени още пророчества се обявяват за изпълнени или по времето на Антиох Епифан или при разрушаването на Ерусалим от Тит...
Целта на цялата тая заблуда е ДА ПРИСПИ ВЯРВАЩИТЕ!!!!
 Исус няма да дойде преди да сме установили Царството! Спокойно си живейте живота! Глупаците да постят и да се молят, ние ще царуваме!! Завладяваме света! Придобиваме власт! Еехей какво време ни чака...
Дрън-дрън!!!
Библията казва друго! Нещата са написани ясно! Пророчествата се сбъдват по един абсолютно безотказен начин! Само тези пророчества, които се отнасят за първото идване на Исус, според проф.Джош МакДауел са над 70 и ВСИЧКИ те са се изпълнили с абсолютна точност! Каква е вероятността Бог да се е променил и да е почнал да пише алегории???? Нулева!
Нормалното, буквално тълкуване на Писанието отхвърля постмилениализма и се стреми да бъде последователно, така че да тълкува нормално, буквално цялото Писание, включително и неизпълнените пророчества. Имаме стотици примери в Писанието за пророчества, които са били изпълнени. Вземете, например, пророчествата за Христос в Стария Завет. Те бяха изпълнени буквално. Размислете за раждането на Христос от девица (Исая 7:14; Матей 1:23). Помислете за Неговата смърт за нашите грехове (Исая 53:4-9; 1 Петрово 2:24). Тези пророчества бяха изпълнени буквално, и това е достатъчна причина да приемем, че Бог ще продължи и в бъдеще да изпълнява буквално Своето Слово. Постмилениализмът греши в това, че тълкува субективно библейските пророчества и счита, че милениалното царство ще бъде установено от църквата.


Много добра статия по темата за постмилениализма можете да намерите 
тук! Също и тук.

..............................................................................................................................................

Аз не съм песимист! Аз очаквам идването на моя Спасител,без да се страхувам! Знам чена Бога с дела не мога да угодя! Спасението ми е Божия милост и аз нямам никаква заслуга за това! От мен се иска да бдя!
Затова и написах тази статия, за да предпазя ако мога други мои братя и сестри от тази приспиваща вниманието ерес! Знам, че си навличам неприятности и омразата на определени хора, но съм длъжен да бдя!
В постмилениализма, ние виждаме още едно пророчество да се изпълнява сега :
 Мат24: 11 И много лъжепророци ще се появят и ще заблудят мнозина.

Как да рзапознаваме лъжливите пророци?
2Петрово в глава2 ни казва ясно:

1 Но имало е лъжливи пророци между людете, както и между вас ще има лъжливи учители, които ще въведат тайно гибелни ереси, като се отричат даже от Господаря, Който ги е купил, та ще навлекат на себе си бърза погибел.
2 И мнозина ще последват техните похотливи дела, поради които човеци пътят на истината ще се похули.
3 От лакомия те ще ви мамят с присторени думи; но тяхната присъда, отдавна приготвена, не се забавя, и тяхното погубление не дреме.
4 Защото, ако Бог не пощади и ангели, когато съгрешиха, но ги хвърли в мрака на най-дълбоките ровове, и ги предаде да бъдат вардени за съд;
5 и ако не пощади стария свят, но опази с още седем души Ноя, проповедника на правдата, когато нанесе потоп върху нечестивия свят;
6 тъй също, ако Той осъди на разорение содомските и гоморските градове и ги обърна на пепел, и ги постави за пример на ония, които щяха да вършат нечестие,
7 но избави праведния Лот, комуто бе досадил развратния живот на нечестивите;
8 (защото тоя праведен човек, като живееше между тях измъчваше от ден на ден праведната си душа, като гледаше и слушаше беззаконните им дела);
9 то знае Господ как да избави благочестивите от напаст, а неправедните да държи под наказание за съдния ден,
10 а особено тия, които с нечисто пожелание следват плътските страсти и презират властта. Смели и упорити, те не се страхуват да хулят славните същества;
11 докато ангелите, ако и да са по-големи в мощ и сила, не представят против тях хулителна присъда пред Господа.
12 Тия, обаче, като животни без разум, естествено родени, за да бъдат ловени и изтребвани, хулят за неща, които не знаят, и ще погинат в своя разврат,
13 наближаващи да получат заплатата на неправдата - люде, които считат за удоволствие да разкошествуват денем. Те са петна и позор; наслаждават се с примамките си, когато са на угощение при вас;
14 очите им са пълни с блудство и с непрестанен грях; подмамват неутвърдени души; сърцето им е научено на лакомство; те са предадени на проклетия;
15 оставиха правия път и се заблудиха, като последваха пътя на Валаама Веоров, който обикна заплатата на неправдата,
16 но биде изобличен за своето беззаконие, когато ням осел проговори с човешки глас и възпря лудостта на пророка.
17 Те са безводни кладенци, мъгли тласкани от буря, за които е запазена мрачна тъмнина [до века].
18 Защото, като говорят с надуто празнословие, те с разтленността подмамват в плътските страсти ония, които едвам избягват от живеещите в заблуда.
19 Обещават им свобода, а те сами са роби на разврата; защото от каквото е победен някой, на това и роб става.
20 Понеже, ако, след като са избягали от светските мръсотии чрез познаването на Господа и Спасителя Исуса Христа, те пак са се сплели в тях и остават победени, то последното им състояние е станало по-лошо от първото.
21 Понеже по-добре би било за тях да не бяха познали пътя на правдата, отколкото след като са го познали, да се отвърнат от предадената на тях света заповед.
22 С тях се е случило това, което казва истинската пословица: Псето се върна на бълвоча си, и: Окъпаната свиня се върна да се валя в тинята.

 





Гласувай:
0



1. анонимен - ерес?
25.01.2012 11:24
Здравейте,

Искам да знаете, че аз също не вярвам, че пост-милениализма е правилното тълкувание

Не бих се съгласил със вас. Най-вероятно са ви казали, че това е ерес, но съвсем не е така.

Може да едно от ученията за милениума, но в никакъв случай не е ерес. Ще кажете "ми то е противоположно на библейските твърдения ..." да, както са и противоположни вижданията за свободна воля и предопределение (в зависимост от това, кой питаш). Но, това не означава, че арминянците са еретици, или че калвинистите са еретици.

Второ: Кои са нещата, за които се съгласява Църквата в своите си събори?

Христос е 100% Бог и 100% човек
Христос е Божи Син
Христос е Бог
Троицата - Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух
Спасението е чрез вяра в Христос
Христос изпълни изискванията за нашето спасение, чрез кръстната си смърт
Христос възкръсна и живее
Христос ще дойде пак
Библията е Боговдъхновена

Никъде, никой не е узаконил, какво ще стане преди или след идването на Христос ( и не случайно).

Та, на-дали е морално от ваша страна да казвате, че някой е еретик само защото вярва във пост-милениализма. Просто за такова нещо, Църквата в цялата си история, НИКОГА не е спорила - а са приемали различните твърдения. Никой, никога не се е осмелявал да нарича друг еретик точни за тези неща, а по-скоро за отричане на божествената и/или човешката природа на Христос.

Моля ви, не бъркайте това, за да не си навлечете гнева на святият Бог - като обиждате братя, които са по-слаби във вярата (Римляни 14-15).

Ако искате да разисквате учение, което има в себе си заченки на ерес, то изследвайте учението за грабването и приликите му с учението на гностицизма. Това учение е произлязло точно преди 100-200 години от 2000 история на Църквата Христова.

Но, моля ви, братко, недейте така да говорите за ереси като в нито едно от нещата които споменахте, вярващите във пост-милениализма не изпадат в ерес. Те нито отричат, че Христос ще се върне, нито че не е Бог, нито, че не е човек (погледнете по-горе изброените неща)
цитирай
2. otrudeni - Приятелю, аз стоя с името си зад с...
25.01.2012 17:18
Приятелю, аз стоя с името си зад статията ! Толкова ли се страхувате да застанете с името си зад становището си? Колкото до доводите,които изтъквате, сектата на Гайд например, отговаря на всичко посочено :Христос е 100% Бог и 100% човек, Христос е Божи СинХристос е Бог....да де ама това не ги прави по=малко секта!! Също и постмилениелизма,изопачава Словото,придава на думи на Исус смисъл който Той не е слагал т.н.
цитирай
3. анонимен - Не е ерес, а едно от многото учения
27.01.2012 10:23
Здравей, и аз съм съгласен с "анонимен" който пише горе. Нямаш достатъчно доказателства, че това е ерес.

Всъщност, Джонатан Едуардс е бил пост-милениалист. Това означава, ли че и той е еретик?

Ето един хубав обзор с плюсовете и минусите на всичките виждания.

http://www.bogoslovie.com/2010/02/blog-post_09.html

Страхиле, трябва да знаеш, че книгата Откровение ни открива какво ще стане - а именно ... независимо колко лошо ще бъде - накрая Христос ще е победител. Тогава всички ще бъдат съдени - праведните и неправедните, но само неправедните ще усетят Божият гняв. Дори църковните отци, когато са правели вероизповедните формули водени от Святият Дух не са споменавали как и кога ще стане милениума - а са потвърждавали, че Христос ще дойде и ще съди всички, и живи и мъртви.

Няма такова нещо като Библията е 100% ясна за милениума - никой не знае. На Йоан не му се разреши да ни каже всичко, което е видял. Имаме само някои места, на които ни е "вдигната за малко завесата на вечността", за да имаме надежда и радост да служим на Бог като знаем, че накрая Той ще е победителят, но това е ... дадени са ни само знаци, които показват, че краят е близо - но това са си знаци, а не чертежи.

От друга страна си прав - че е наивно да се мисли, че хората (Църквата) ще може да установи Божието Царство. Самата фраза, Божие Царство показва, че сам Бог ще го установи. Ние може да допринасяме ... но в никакъв случай да го направим. Сигурно доста от нас, вярващите, ще трябва да преклоним коляно и да признаем, че Христос е Господар - въпреки, че вярваме в Него. (Филипяни 2:10-11)

Просто подкрепям мнението на "анонимен", че не може да ги наричаш еретици, и твоето, че има нещо странно в това учение за милениума. Но и дума не може да става за ерес.

Бъди благословен

Георги Гърдев
цитирай
4. otrudeni - Георги, благодаря за линка! Ста...
27.01.2012 17:54
Георги, благодаря за линка! Статията е чудесна и я препоръчвам на всеки ,който се интересува от тази тематика!

Братя (Георги и анонимен), ако съжалявам за нещо, което съм написал в статията си, то е, че не съм поставил ясна граница между по-старите постмилениалисти и съвременния постмилениализъм, който е много тясно свързан с идеите на реконструкционизма!

Защо реагирам остро и наричам това учение ерес?

1 Самата идея да бъде установено Божието царство без Исус е абсолютно безумна!
2 Също така идеята за управление без Исус е още по-безумна!
3 Умишленото пренебрегване на Откровение 20: 6 Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години. ,както и твърдението,че се отнася в „духовния смисъл, а не буквално”, за мен е грубо изкривяване на Словото и опит да бъде „напаснато” към човешко учение!

Смятам,че всеки опит за принизяване на Исус Христос, като същевременно се издига ролята на хората, е опасно лъжеучение и един от похватите на метафизичните учения и култове!Няма как да се примиря с такава теория!

Това е само малка част от възраженията ми (макар ,че няма значение какво аз мисля). Идеята на съвременния вариант на ПМ е не просто да „християнизира”, но и сега в момента да завзема политически позиции! Смисълът на благовестието е изопачен тотално! На практика според тях, ние трябва да носим Благата вест, не защото искаме хората да приемат Исус и да се спасят, а защото да можем да „управляваме 1000г.)
Вадим давещите се от морето не за да ги спасим, а защото ни пречат да плуваме:))) .

Сигурно думите ми са прекалено силни и груби ,но аз искам да ПРЕДУПРЕДЯ братята си и сестрите си в Господа за (както каза анонимен), "учение, което има в себе си заченки на ерес."
Да! Има заченки на ерес и аз искам да смачкам дебелата, тлъста хлебарка преди да е снесла хилядите си яйца!!!:)
Бъдете благословени!
цитирай
5. анонимен - Препоръка относно темата!!!
16.02.2012 01:07
Здравейте! Препоръчвам източник по темата есхатология. Автора се казва Стан Нютън, от 30 години специализира и разработва темата, има издадени книги и на български език. Достатъчно образован с добра житейска и християнска практика. Книгите трябва да ги има в SLS. Има профил в Facebook, Stan Newton, за тези които искат лично да се познават с него. Знаете, че не е правилно да се правят изводи на основа, така го усетих в Духа, основата е добре изследваното писание!
цитирай
6. анонимен - Есхатологията е сложно нещо
23.04.2012 03:27
Есхатологията е сложно нещо, а ти брате тъка паз два и за пет реда се разпореди това е ерес. Ами какво да кажем за амилеанистите които също вярват че Бог ще дойде накрая на 1000 год царство и ако е вярно че постмилеанизма е сравнитено ново учение от последните 300 год то амилеанизме има корени в края на 1ви в. началото на 2ри. Православните, католиците лютераните, конгрешаните, презветирианците и повечето бабтистки църкви споделят това мнение. Премилеанизма е поскоро най-новото учение от послединте 100 години и е особено неадекватно с постулатитесе относно грабването и други асансьорни бръщолевици. а ако не вярваш че Исус е установил божието царство прочети си евреи и продължавай да си го четеш докато не разбереш това.
Поздрави в Христа
Недялко Тодоров
цитирай
7. otrudeni - Уважаеми Недялко Тодоров, Абсо...
23.04.2012 11:06
Уважаеми Недялко Тодоров,
Абсолютно съм съгласен,че есхатологията не е проста работа, затова и не се опитвам да я вместя в една статия! Тук изказвам своите възражения срещу възгледите на ПМ и съм убеден ,че е лъжлива, заблудителна теория! Тук и във фейсбук получих достатъчно упреци какво НЕ трябва да казвам, но не и библейско опровержение на твърденията си!
Запознах се с доста материали на различни богослови ( дори и след написването на статията), но не намирам адекватно обяснение на куп пасажи от Писанията. Например Мат 24 , Лука 21 биват лековато прехвърлени към Антиох Епифан, или обсадата на Ерусалим, За Йоан18:36 и Откр 20:4-6 ме прехвърлят към 1Пет 2:9 без да цитират например 13 и 14 стих от същата глава!
Като това далеч не е всичко!
По отношение на асансьорните технологии, съм привърженик на изкачването пеша:). Мисля, че бъркате премилениализъм с претрибулационизъм :) Аз определям себе си като премилениален пострибулационист, освем ако не се задейства опцията от Лука 21:36 :)
Поздрави в Христа!
Страхил
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: otrudeni
Категория: Други
Прочетен: 320384
Постинги: 80
Коментари: 78
Гласове: 116
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930