Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2013 19:30 - ОСВОБОЖДЕНИЕ ИЛИ ПОРОБВАНЕ
Автор: otrudeni Категория: Други   
Прочетен: 5776 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 18.12.2013 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ОСВОБОЖДЕНИЕ ИЛИ ПОРОБВАНЕ

Преди известно време попаднах във фейсбук на едно уникално съобщение, което гласеше така:
„Месечно Молитвено Събрание по Скайп, на което ще се молим з нуждаещите се от освобождение. Нужно е страдащият да присъства на молитвата, за да има обратна връзка и да чувам и знам какво става. Подгответе се духовно с Пост. Нужна е Библия, кърпа, кофа или лиген за евентуално кашляне, плюене или повръщане по време на освобождението“

Правописът и пунктуацията са запазени, но не са те проблем, това все пак е скайп. Съобщението беше публикувано от един пастор с „освободително служение“, който скоро си беше дошъл след дълго пребиваване в чужбина. Имах някакво добро мнение за него, тъй като знаех , че той пръв се беше възпротивил срещу гибелната ерес проповядвана от небезизвестните братя Гайдарски (Сектата на Гайд), но това съобщение във фейса разби всички добри впечатления.
Разгледах десетина клипа на този пастор в Youtube и мрачната картина за това „служение“ се сгъсти. Гонеха се  демони от вярващи, „освобождаваха“ се от наследствени проклятия, хората „изтръскваха демони” от ръцете си , повръщаха, пищяха, виеха и се търкаляха по земята...
Проповедите бяха съставени от подбрани стихове, извадени от контекста и имаха за цел да подготвят аудиторията за предстоящото „освобождение“!

Какво не е наред?
Практиката да се използват библейски стихове, извадени от контекста, за да се постигне дадена цел, можем да срещнем  в Мат 4:6 и Лука 4:9-11, но надали е добре да се следва такъв пример. А към „инструментите на свещенодействието” - библия, кърпа и леген, липсват само традиционните за такива мероприятия нанизи чесън и луксозното издание на Киприяновите молитви за да стане картината като от  Хелоуин !
 

Ако това „служение“ беше единичен случай, нямаше да ангажирам вниманието на читателите, но подобни „освободители“ се нароиха доста през последните години и причиниха много поразии в традиционните протестантски църкви! Проповядваните от тях лъжеучения проникнаха сред евангелските християни и като разядоха основите на вярата им, вкараха мнозина в омагьосан кръг от непрестанно гонене на демони от къде ли не, изповядване и отричане от бабини и пра-бабини грехове и други подобни безсмислици. Появи се една прослойка от „поробени“ християни, които обикалят от едно „освободително служение“ на друго такова; oт един „помазаник“ на друг, и положението им става по-зле и по-зле...
Тогава от какво освобождават тези “освободители“?
За да си отговорим на този въпрос, трябва преди това да разгледаме три от основните им внушения, които няма как да бъдат наречени другояче, освен заблуди!

Заблуда №1 Християни могат да бъдат обладани от демони, да имат наследствени проклятия и се нуждаят от освобождение;
Заблуда №2 Вършейки грях, християните макар и веднъж освободени от даден демон , “отварят врата за други по-зли от него“;
Заблуда №3 Демоните са причинителите на греха;

Не е случайност, че тези принципи са част от доктрините на Движение “Слово на вяра“ и “Късния дъжд”, чиито идеи биват определени от “Асамблеите на Бога“ и почти всички протестантски църкви в САЩ като ерес още през1949г.!

 

Заблуда №1- Християни могат да бъдат обладани от демони, да имат наследствени проклятия и се нуждаят от освобождение

 

Какво твърдят учителите-екзорсисти?
Като използуват набор от подбрани, но извадени от контекста случки от библията, те лансират теорията си, според която вярващите не са застраховани от демонично натоварване, връзване или обладаване!
Примерите са със Саул, който имаше „зъл дух от Господа“(1Цар 16:14), “лъжливия“ дух на Михей (3Цар 22:15), “духът на немощ“ държал вързана „ Авраамовата дъщеря“ (Лука 13:16), сатана, който говори, чрез ап. Петър (Мат 16:23), Юда Искариотски, в когото влезе сатана (Лука 22:3) и Ананий и Сапфира, които се съгласиха да изпитат Светия Дух (Деян 5:9)

Ако прочетем целите пасажи съдържащи посочените стихове, няма как да не забележим манипулативното представяне на нещата, с цел да убедят аудиторията си, че тези хора са вярващи обладани от демони! Всичките случки, без тази с Ананий и Сапфира, са ПРЕДИ кръстната смърт на Христос, т.е. ПРЕДИ ИЗКУПЛЕНИЕТО! Никой от тези хора не беше изкупен, новороден християнин! Никой не бе ново създание!
В Новия Завет има само един случай, в който може да се счита, че сатана е влязъл в сърцето на някой християнин и това е случката от Деяния 5 с Ананий и Сапфира, но възниква въпросът “Защо Петър не ги освободи от демона/сатана?“.
Отговорът е написан ясно в стих 9: А Петър й рече: Защо се съгласихте да изкусите Господния Дух? Ето нозете на тия, които погребаха мъжа ти, са на вратата, и ще изнесат и тебе. Тези хора се бяха съгласили да изпитат Светия Дух, което си е директна хула против Него. От този момент нататък те вече бяха мъртви!


Какво казват Писанията?
Библията е абсолютно безкомпромисна!
Вярващият (новороденият) християнин не може да бъде обладан от демони!

1Кор 3:16-17, 1Кор 6: 18-20, Гал2:20 ясно, точно и конкретно посочват не само, че сме ново създание в Христа, но и телата ни са храм на Светия Дух.

Това е една малка част от Писанията, които ясно и категорично заявяват че Божият Дух живее в нас и няма как някой демон да е във вярващ християнин, защото „По-силен е този, който е в нас, от този който е в света“ или „какво общо имат светлината с тъмнината или какво съгласие може да има Христос с Велиала?“

По отношение на проклятията, по-старите евангелски християни знаят, че до преди 22-23г. нямаше такива теории в събранията, но Дерек Принс с книгата си “Благословение или проклятие“, „отвори очите“ на мнозина за един доходен бизнес. За разлика от Принс, Писанията са пак категорични: Не може един новороден християнин да има наследствени проклятия!

Стиховете в Гал 3: 13-14, Тит2: 14, 1Кор 5: 17. Кол 1: 13-14 са абсолютно категорични, че Христос не просто ни е изкупил от проклятието на закона, но и сме преселени в Неговото царство! Друго царство, друга „конституция“, друг Господар, друго гражданство...

Няма как някое проклятие да се е промушило в живота на новото създание - новият гражданин на Неговото Царство!


Какъв е резултатът тази заблуда?

 

В резултат от заблудата хората, които са я приели, дори не осъзнават, че твърдението, че вярващ, новороден християнин може да има демони или проклятие, представлява директно отричане на вседостатъчната Христова жертва на Кръста и е израз на съмнение в съвършеното Изкупление! На практика те дори не осъзнават, че се отричат от пълнотата на Божията благодат, а идеята, че може в едно тяло да обитават Божият Дух и демон е обида за Божията святост!

Тук искам да вмъкна едно уточнение. Напълно е възможно хора, които не познават Христос като свой Спасител (невярващи) или такива, които уж вярват в Неговото име, но не са се покаяли, новородили и обърнали от грешните си пътища, да бъдат нападани от демони, както и да имат наследствени проклятия. За тези твърдения си има библейски примери и доказателства! Аз оспорвам учението, че вярващи, новородени християни могат да бъдат натоварени, обладани или контролирани от демони и за целта се нуждаят от нечие „освободително” служение, за да бъдат „освободени” от демоните и проклятията.

 



Заблуда №2-Вършейки грях, християните макар и веднъж освободени от даден демон , “отварят врата за други по-зли от него“

 

Какво твърдят учителите-екзорсисти?

Това свое разбиране, те подкрепят с стиховете от Лука 11:24 Когато нечистият дух излезе от човека, той минава през безводни места и търси спокойствие; и като не намери, казва, ще се върна в къщата си отдето съм излязъл.

25 И като дойде, намира я пометена и наредена.

26 Тогава отива и, взема със себе си седем други духове по-зли от него, и като влязат, живеят там; и последното състояние на оня човек става по-лошо от първото.
Ако тези стихове се отнасят за хора, които след освобождението си не са приели Исус за Спасител и нямат новорождение, то аз съм напълно съгласен с изводите, които се налагат за последващото им състояние! Но ако това са новородени християни, имаме ли основания да мислим, че може демоните да се върнат? В Писанията няма дори намек, че в новороден християнин може да има демони, още по-малко цяла група зли демони! Тук вече на помощ на лъжливото учение идва кабала! Да, точно кабала! Защото твърдението, че с живота си (като съгрешаваме) отваряме врати за демонично натоварване и обладаване, както и че определени духовни процеси се регулират чрез отваряне и затваряне на разни врати, порти и друга дограма, са си чисти понятия и учения на кабала.
Тези твърдения ни препращат автоматично към заблуда №3 -Причинители на греха са демоните.

Какво казват Писанията?

Както често се случва при скалъпените теории, отговорът на подобен въпрос е някъде съвсем наблизо! В случая това са предишните 2-3 стиха:21 Когато силният въоръжен човек пази двора си, имотът му е в безопасност.

22 Но когато един по-силен от него нападне и му надвие, взема му всичкото оръжие, на което се е надявал, и разподеля каквото грабне от него.

Ако добавим и факта, че Христос живее в нас и че по силен е този, който е в нас от този, който е в света и още много други стихове, разбираме, че мисията на злите демони е обречена на провал!

Това не означава, че вярващите могат безнаказано да грешат! Писанията ясно и точно казват, че трябва да се стремим към святост и ако живеем в греха, няма да влезем в Божието царство ! Казват също и че Бог наказва онези, които люби и се отнася с тях като синове, за да не ходят в греха (Евреи 12), но никъде не се казва, че Бог връща демони за наказание!

Какъв е резултатът тази заблуда?

В търсене на причините за „демоничните нападения“, хората изпадат в едно неуравновесено, психично състояние на абсолютен егоцентризъм, изразяващ се в непрекъснато ровене в себе си и непрестанно издирване на евентуални пропуски, довели до „отварянето на врата за демоните“ . Редуват се моменти на временно облекчение с депресии, чувство за вина и осъждение. Дори и в най-малкото физическо неразположение, те съзират демонични атаки и пак започват да се ровят в миналото и покайват и отричат бабините проклятия! Всеки опит да им се помогне, бива възприеман като демонична намеса, затварят се в себе си, изолират се и от това състояние може да ги изведе само Божията милост!

 

Заблуда №3-Демоните са причинителите на греха

 

Какво твърдят учителите-екзорсисти?
Основният акцент в поучението им пада върху идеята, че демоните са причинителите на греховете! И неправилно употребявайки стиховете от Яков 4:8 и Евреи12:14, непрекъснато призовават за някакво отричане от какво ли не и гонене на какви ли не демони , с цел очистване и освещение! Още по безумна практика е наричането на демоните с имената им. „Основание“ за тази практика им дава абсолютно погрешното тълкуване на Марко 5:9 и Лука 8:30 (за обладаният от легион демони)! Чувал съм отчайващо неграмотни тълкувания, как Исус се объркал и не знаел кого точно да изгони и затова попитал за името на демона?!? От там и убеждението, че ако не знаем точното име на даден демон, не можем да го изгоним или погрешка да изгоним друг?!? Друг е въпросът, че легионът демони сам искаше да се махне от Божието присъствие, но явно този момент не е удобен за учителите от “Слово на вяра“, защото объркват доктрината им...
Демоните биват разпитвани за имената им и започва гоненето на дух на алкохолизъм, на тютюнопушене, на наркомания, на лъжа, на лъст?!?!, на разврат, на прелюбодейство и т.н.
Всъщност идеята , че греховете се причиняват от демони е много удобна, защото дава оправдание на хората за порочния им начин на живот! Не са рядкост изявления от рода на: “аз съм спасен, ама още не съм се преборил с духа на тютюнопушене“ ...”Аз съм вярваща, ама не мога да се освободя от духа на прелюбодейство” и т.н.

Какво казват Писанията?

Сам Исус Христос многократно казва, че всички тези греховни страсти произлизат от самите нас и това, което излиза от нас ни осквернява! Писанията в Яков 1:15, 1Пет. 2:11, 1 Пет.4:3, Рим.7:5, Еф.2:3, многократно посочват, че грехът е плод на нашите плътски страсти! В Гал. 5 са изброени делата на плътта: 19 А делата на плътта са явни; те са: блудство, нечистота, сладострастие,

20 идолопоклонство, чародейство, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления,

21 зависти, пиянства, пирувания и тям подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива работи, няма да наследят Божието царство.

Достатъчно е да ги прочетем и ще установим, че 90% от духовете, които екзорсистите „изгонват“, са въображаеми - не са демони, а дела на плътта! И в нас няма някаква битка между Божия дух и демоните, а само противопоставяне между Духа и плътското ни естество (Гал. 5 :17)..
На тези, които се съмняват в думите ми, препоръчвам да посетят някое събрание на РЕТО. Там те ще срещнат десетки млади хора, преминали през ада на наркотиците, които вече са свободни от зависимостта си и служат на Бога от сърце! Никой не им е гонил демони, а освобождението им е постигнато чрез познаването на Исус и пълната и трайна промяна в живота им е факт! Аз самият се възхищавам на тези младежи и даже мъничко им завиждам за тяхната пламенна ревност и простата, искрена и чиста вяра в Спасителя! Думите на Исус- “ На когото много е простено, много обича“, са факт в живота на тези хора!

Какъв е резултатът тази заблуда?

Като живеят с мисълта, че греховете им са следствие от демонично присъствие в тях самите, хората насочват усилията си и стремежа си към освещение в абсолютно погрешна посока. Получава се нещо, което ап. Павел нарича „удряне на въздуха“ (1Кор 9:26), а Сервантес описва като борба с вятърни мелници. Вместо да дисциплинират и потискат плътта си и страстите и, вярващите водят безкрайни, неуспешни битки с въображаемите демони и като не побеждават се отчайват и дори отпадат от вярата понеже не виждат Божията сила в живота си...
.........................................................................................................

Корените на заблудата

Ако си направим труда да проследим назад в историята произхода на Движение „Слово на вяра“, както и на „Късния дъжд“ (NOLR), ще стигнем до метафизичните култове в Америка от средата и края на XIX век. Голяма част от теологията на „движението на вярата”, може да бъде проследено директно до култовите учения на метафизичните дружества „Нова мисъл”,„Религиозна наука”, „Християнска наука” (Christian Science) , ”Училище християнско единство” и др..
В България повечето пастори-екзорсисти имат претенциите, че са получили своето “специално помазание“ от Бени Хин.
Интересно е от къде черпи „помазание“ този „ велик Божий помазаник“?
В своята прочута проповед „Двойна порция помазание“(Double portion anointing), Хин споделя, че няколко пъти годишно посещава гробовете на Ейми Симпъл Макферсън и Катрин Кулман, за да черпи „помазание“ от там?!? Тази проповед е била излъчена по TBN на 7.04.1991г. но може да се намери и в нета.
В You tube и Vbox има клипове от служби на Хин, където няколко български пастори наричат Хин свой духовен баща и твърдят, че се учат от него и следват примера му..За тях сигурно е голямо удобство, че на по-малко от 200 км. от София е погребана Ванга, така че може и от там да черпят „помазание“, а не да пътуват чак до САЩ.
В действителност самите български проповедници на екзорсизма са жертви на заблудата внесена отвън. Въпросът е дали осъзнават погрешния път по който се движат и ще намерят ли сили и смелост да отхвърлят измамата?

Но след като дори Кенет Хегин осъзнава заблудите, които е проповядвал толкова години и ги изобличава в послeдната си книга „The Midas touch”, явно има шанс за покаяние на заблудилите се български проповедници с „освободителни служения“!    

 

 

 

 




Гласувай:
2



1. vankopetrov - ОСВОБОЖДЕНИЕ ИЛИ ПОРОБВАНЕ
04.04.2013 09:40
Абсолютно съм съгласен с това, което сте написали. Аз също проповядвам, че в новородения християнин не живее никой друг освен Светия Дух. Но кой да чете библията та от там да научава истината!!!
цитирай
2. zabylgarite - ......
31.12.2013 15:39
Публикацията е абсолютна. Много полезна.
Поздрави!!!!!
цитирай
3. otrudeni - Благодаря!
01.01.2014 12:33
Благодаря Ви за поздравите и насърчението!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: otrudeni
Категория: Други
Прочетен: 318881
Постинги: 80
Коментари: 78
Гласове: 116
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031